Naprapatbehandling – Naprapati

Naprapati betyder att korrigera orsaken till lidande. Naprapatin är mycket stor i Norden, och i Sverige finns nu ca 1200 stycken legitimerade naprapater. Naprapatin är också stor i Norge och i Finland.

Som naprapat har man flera olika verktyg att arbeta med. En naprapat kombinerar hög kompetens inom ortopedisk medicin med specialiserade kunskaper om rörelseorganens funktion. En naprapat arbetar med ett helhetstänk och syftet med behandlingen är att minska smärta, öka rörlighet och förhindra återfall av besvären. Ofta kombineras olika behandlingsmetoder under samma behandlings-session. Vanligt är också att naprapaten föreslår rehabövningar eller korrigering av träning för att patienten ska få bästa möjlighet att bli helt besvärsfri. Viktigt är att finna den underliggande orsaken till problemen, om det så är t.ex felaktig ergonomi, stress eller överbelastning.

En naprapatbehandling på Fysiokoncept kan bestå av följande delar:

Manipulationsbehandling av lederna:

Denna Naprapatbehandling ökar rörligheten i lederna, ett karaktäristiskt knäpp/knak hörs i leden vid denna behandling. Behandlingen är mjuk och skonsam och utförs med korrekt teknik och inte forcerat.

Mobiliseringsbehandling av lederna:

Denna Naprapatbehandling ger samma effekt som ovan men upplevs mjukare och ledknäppet uteblir. Metoden används för att öka rörligheten i leden på patienter som kanske är sköra eller inte bör behandlas med manipulationstekniker.

Intramuskulär stimulering med nålar och dry needling:

Akupunkturnålarna är mycket effektiva för att komma åt djupare spänningar samt för att eliminera triggerpunkter (spända knutar i musklerna). Nålarna kan också med fördel användas på akuta besvär för att lugna ner området. Dry needling är en vanlig och effektiv behandlingsmetod vid idrottsskador. Vid naprapatbehandlingen kan denna metod användas i kombination med metoderna ovan, eller som ensam behandlingsmetod.

Akupunktur för smärtlindring: 

Denna behandling är särskilt kraftfull som enskild behandling utan att vi kombinerar med andra tekniker. Vi arbetar ofta med akupunkturnålar och du får ligga och vila med nålarna under hela naprapatbehandlingen. Nålarna sätts ofta i både armar och händer och/eller ben och fötter samt rygg, nacke eller huvud beroende av vilket besvär just du söker för.

El terapi:

Med El-terapin kan man åstadkomma olika effekt på vävnaden, ex cirkulationsökning, smärtlindring, muskelavslappning och muskeluppbyggnad. Upplevs behagligt och kombineras med fördel med samtidig placering av akupunkturnålar. Man kan även koppla elektroder till akupunkturnålar, s:k el-akupunktur, för att få extra effekt på vävnaden.

Klassisk terapeutisk massage:

Massage är mycket effektivt i smärtlindrande syfte. Här mjukar vi  upp muskulaturen på djupet och ökar cirkulationen samt får bort spända stråk (triggerpunkter) med kombinerad pressur. Massage är utmärkt att kombinera med övriga behandlingstekniker. Vissa patienter söker endast för massagebehandlingen utan att ha några andra specifika besvär.

Behandling av idrottsskador:

Här arbetar vi ofta med övriga fysikaliska metoder såsom stötvågsbehandling, TENS, akupunktur, dry needling, kinesiotejpning, eller tvära friktioner (en speciell manuell teknik för seninfästesskador)  för att skapa en ny läkningsprocess i det överbelastade området. En viktig del av idrottsskaderehabiliteringen är också korrigering av träning och rätt övningar för att området ska läka korrekt och normal funktion och styrka ska byggas upp igen.

Naprapatbehandlingen kommer att kunna bestå av delar av de beskrivna metoderna ovan. Vi ser tillsammans till att du får just den hjälp du behöver. Vi på Fysiokoncept finns här för din skull.

Fysiokoncept.       Foto Andreas Libell. Libell Foto
Naprapatbehandling – Naprapati was last modified: juli 20th, 2017 by sofia