Varje år riskerar över 40 000 kvinnor i Sverige, att få bestående problem efter graviditet och förlossning. Problemen negligeras ofta av vården och klassas främst som skönhetsbesvär. Besvären vi pratar om är diastasis recti, eller separerade magmuskler som det kallas för i dagligt tal.
Efter förlossningen är bukväggen och magens muskler uttöjda, liksom bäckenbottenområdet. Kvinnan kan i detta läge ha svårt att hitta kontrollen och aktiviteten i magmusklerna och bäckenbottenområdet igen.
Tunga tuffa övningar där man inte kan hålla kontroll på det inre buktrycket som uppkommer kan göra att det blir ett onödigt tryck mot bäckenbottenmuskelplattan, liksom mot magens strukturer. Det här kan se ut som en pyramid, en mage som en strut, eller kännas som tryck mot bäckenbotten/underlivet eller att man läcker urin, luft eller avföring.
En del kvinnor med stora diastaser upplever att de inte kan hosta eller nysa utan att hålla händerna för magen eftersom det annars känns som att magen dras isär. De har svårt att bära sina barn och de kan inte sköta sitt hem. De läcker urin. Ofta besväras kvinnor även av ryggont. Trots stora och vardagliga besvär får de sällan hjälp.

I Sverige ses diastaser främst som skönhetsproblem. Många kvinnor får bestående besvär som påverkar dem resten av livet. Det här är ett stort problem, på både individ- och samhällsnivå.

Sofia på Fysiokoncept är certifierad mammamagetränare och kan hjälpa dig med undersökning och rehabilitering.

Dela Fysiokoncept