Symtom

Tennisarmbåge och musarm är två vanliga diagnoser i armbågen. Det är egentligen precis samma ”skada” vid armbågen, men med två olika utlösande faktorer. En sena har blivit överansträngd vid sin infästning vid armbågen och detta är ett ganska vanligt problem som vi ofta behandlar framgångsrikt. Det är vanligt hos kontorsmänniskor, bagare, hantverkare och inom olika typer av idrotter som ger stor belastning på underarmarna.

Vad som orsakat just din armbågsvärk är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Vi är även återförsäljare av armbågsskydd som ger stöd och avlastar senorna, vilket verkar lindrande för många armbågsbesvär.

Ett vanligt område för smärta är SI-leden (Sacroiliaca-leden) som är en av flera bäckenleder. Smärta här beror oftast på en låsning i bäckenet, men det kan även bero på en inflammation i leden. Inflammation i denna led kan vara första symptomet vid olika reumatiska sjukdomar som ex Morbus Bechterew. Därmed är det viktigt att få en noggrann undersökning om man har smärta i denna led.

Smärta från SI-leden är också vanligt hos kvinnor i samband med graviditet eller efter förlossning, och har då med foglossningen att göra. Under foglossning luckras bäckenets leder upp, och då även SI-leden, vilket kan ge upphov till smärta.

En annan, mycket vanlig orsak till smärta i SI-leden är muskulär obalans kring bäckenet, samt att vi i dagens samhälle sitter ned alldeles för mycket.

Vad som orsakar just din SI-leds smärta är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

 

Smärtor i bröstryggen har blivit ett växande problem i samhället, och det beror mycket på dålig hållning och stillasittande arbete. Men man kan även få besvär i bröstryggen av för hård träning och tungt fysiskt arbete. Då revbenslederna utgör en stor del av bröstryggskomplexet är det inte är så ovanligt är att man även kan uppleva smärta vid in- och utandning och vid hostningar. Bröstryggen blir också negativt påverkad av stress och så kallad ”toppandning”. Vad som orsakat just din bröstryggsvärk är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Hälsporre och plantarfascit är två vanliga diagnoser som ger smärta under foten. Hälsporre börjar alltid som en plantarfascit som är en inflammation av bindväven under foten. Ibland utvecklar sig detta vidare till en liten benutväxt på hälbenet och det är detta man kallar för hälsporre. Man kan få detta för att man går i fel skor, exempelvis platta converse. Man kan också få detta pga ökad vätskeansamling i kroppen vid sjukdomar eller graviditet. Även lågt fotvalv och felställningar i foten kan leda till detta. Som värst är smärtan de första stegen på morgonen.

Stukning av ligament är väldigt vanligt på utsidan av foten. Detta kräver alltid kompletterande rehabilitering för att stabilisera upp foten och i värsta fall är operation nödvändigt.

Mortons neurom är smärta i framfoten mellan fotbenen som strålar till tårna. Det beror på en nervinklämning som kan komma av övervikt eller ökad vätskeansamling i kroppen.

Man kan också ha låsningar i fotens leder och muskelspänningar som ger besvär.

Hälsenebesvär är ett överbelastningbesvär eller ett felbelastningsbesvär. Behandlar man inte detta i god tid så kan det i värsta fall leda till att senan går av. Många idrottare får detta besvär exempelvis löpare och idrottare inom racketsporter samt handbollsspelare. Vanligt är också att senan går av hos män 40 + som tar upp en gammal sport som de inte har gjort på några år.

Vad som orsakat just ditt fotbesvär är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Den vanligaste orsaken till smärtor i handleden är någon form av trauma eller överbelastning av handleden. Runt handleden finns ett samspel mellan många små senor och leder och ibland får man även inflammation i någon av dessa. Andra vanliga besvär är låsningar av handledens små leder.

Ibland kan man se en liten knuta som poppar upp ibland, vanligast på handryggen. Detta kallas för ett ganglion och är vanligt och ofarligt, och försvinner oftast av sig självt. Det ger inte alltid så mycket besvär men gör det ont så kan man operera bort det hos läkare.

En annan vanlig diagnos är karpaltunnelsyndrom. Detta är vanligt vid graviditeter och beror på en svullnad i handleden vilket klämmer in en av handens största nerver. Besvären försvinner oftast efter förlossningen. Man kan även få karpaltunnelsyndrom om man är har svullnad i kroppen pga för mycket vätska, övervikt eller pga andra sjukdomar.

Man kan också känna diffusa domningar i armar och händer och detta kan komma från spända muskler eller från nacke och axlar.

Vad som orsakat just din handledsvärk är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Om man har besvär från själva höftleden brukar besväret yttra sig i ljumske och ibland först i knät. En vanlig orsak till detta är höftledsartros. Man kan även ha smärta i ljumske av andra anledningar, som oftast är idrottsrelaterade. Det kan bero på många olika saker, men oftast beror det på överbelastning av senor eller muskelbristningar. Smärtor på utsida höft/säte beror oftast på muskelspänningar och obalans i muskulaturen i bäckenkomplexet (för stark eller för svag). Detta är inte helt ovanligt hos löpare, med bristande löpteknik.

Snapping hip är knäppningar i ljumske eller utsida höft. Många kan tro att det är höftleden som ”hoppar ur led”, vilket inte stämmer. Snapping hip beror på senor som ”hoppar” över en benknöl i höften. När senan ”hoppar” kan det leda till irritation och ömhet i de utsatta senorna. Den viktigaste åtgärden vid denna typ av besvär är att hitta orsaken som kan bero på obalans och svagheter kring bäcken-höftkomplexet. Ett adekvat rehabprogram kombinerat med behandling fungerar ofta mycket bra till detta besvär.

Vad som orsakat just ditt höftbesvär är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Huvudvärk kan bero på en rad olika saker. Listan kan göras oändligt lång men exempelvis så kan man få huvudvärk av olika sjukdomar, hormonella förändringar, brist på olika näringsämnen, dålig syn, dålig ergonomi och trötthet. Den vanligaste formen av huvudvärk kommer dock av spända muskler och kallas spänningshuvudvärk. Detta är något som vi ofta behandlar med mycket gott resultat. Vad som orsakat just din huvudvärk är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Ischias karaktäriseras av värk i ett ben. Ofta från ryggen ända ned i foten. Man kan även uppleva domningar och muskelsvaghet i det drabbade benet. Äkta ischias beror på en inklämning av ischiasnerven, oftast från rygg eller säte. Dock är det vanligare med falsk ischias som beror på muskelspänningar i sätet.

Vad som orsakat just din ischias är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Många får besvär från käkens muskulatur på grund av stress och hög arbetsbelastning i kombination med oro. Kanske gnisslar du tänder på nätterna? Gnisslande och bitande överbelastar käkens muskulatur och sekundärt också själva käkleden. Vanligt är smärta och trötthet i kinderna/käkarna i kombination med huvudvärk. Ibland får man också känslan av att man har svårt att gapa stort och att man sluddrar lite när man pratar. Ofta ser man på dessa patienter även en spänd nacke och halsmuskulatur som behöver behandlas. Behandlingen i sig hjälper mycket men också hemövningar och stretchövningar för käkens muskler är viktigt att göra regelbundet. Vid uttalad bettproblematik så kan det vara bra att även besöka en bettfysiolog eller din tandläkare.

Vad som orsakat just ditt käkbesvär är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling

Knäbesvär kräver noga utredning och rätt diagnos för att lyckas med behandling och rehabiliteringsplan. Ibland är det svårt att ställa exakt diagnos, då symptomen är diffusa. Detta beror på att knäleden ofta påverkas direkt om man har besvär från andra leder, ex fotled, höftled, bäcken eller ländrygg.

Artros i knä ger också vanligtvis väldigt diffusa besvär.

Knäleden är en väldigt utsatt led för trauma. Vanliga knäskador vid trauma är korsbandskada, meniskskada samt att knäskålen hoppar ur led, så kallad patellaluxation.

Vid löparknä får man smärtsida utsida på knäet efter en stunds löpning. Det som händer är att en sena på utsida knä skaver emot en benknöl vid knäleden. Detta är vanligt hos långdistanslöpare samt ovana löpare som precis börjat löpträna. Som åtgärd krävs oftast inte bara behandling av senan utan även förändring av träningsupplägg samt rehabträning för att undvika att besväret kommer åter. Även en genomgång av löpteknik kan vara att rekommendera.

Hopparknä är en överbelastning av senan precis under knäskålen. Smärtan är oftast väldigt lokal och distinkt över detta specifika område. Detta är vanligt hos idrottare ex friidrott, volleybollspelare samt basketspelare.

En annan väldigt vanlig diagnos hos unga tjejer med smärta in under knäskålen är patellofemoralt smärtsyndrom.

Det gör då ofta ont när man har suttit ner länge och besvären blir mer eller mindre kroniska. Vad som händer är att man får en irritation av brosket under knäskålen. För att man ska komma tillrätta med detta besvär så krävs noggrann och regelbunden rehabträning.

Vad som orsakat just ditt knäbesvär är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Ländryggsvärk är det vanligaste besväret som våra patienter söker för på Fysiokoncept. Nästan alla människor får ont i ryggen någon under sitt liv, och man tror att anledningen till detta är att vi i dagens samhälle sitter ned alldeles för mycket. Människokroppen är inte gjord för att sitta ned i den utsträckningen vi gör. Sittandet kan skapa en muskulär obalans i bäckenkomplexet, som i sin tur stressar ländryggens strukturer. Vad gäller ländryggen så utreder vi framförallt om smärtan beror på diskbråck, skador, låsningar i lederna, överbelastning eller muskulär obalans. Vad som orsakat just din ländryggsvärk är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Ont i nacken har blivit ett så vanligt problem i dagens samhälle att det blivit klassat som en folksjukdom. Nackvärk i olika former är något som vi behandlar dagligen på Fysiokoncept. Nackvärk kan bero på trauma, låsningar i nackens leder, diskbråck och muskelspänningar.  Allra vanligast beror det på stillasittande kontorsjobb eller för mycket surfande på läsplattor, dataspelande mm, så kallat ”neck down syndrome”. Vad som orsakat just din nackvärk är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Vanligt är benhinneinflammation som kan komma som direkt överbelastningsbesvär eller på grund av att man exempelvis har fel löpteknik eller felaktig fotisättning eller felställning i själva foten. Detta problem är tacksamt att behandla men kräver rehab och förändring i träningsupplägg för att inte besväret ska komma åter.

Vad som orsakat just ditt underbensbesvär är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Load More

Dela Fysiokoncept