Symtom

Tennisarmbåge och musarm är två vanliga diagnoser i armbågen. Det är egentligen precis samma ”skada” vid armbågen, men med två olika utlösande faktorer. En sena har blivit överansträngd vid sin infästning på utsidan av armbågen och detta är ett ganska vanligt problem som vi ofta behandlar framgångsrikt. Det är vanligt hos kontorsmänniskor, bagare, hantverkare och inom olika typer av idrotter som ger stor belastning på underarmarna.

Vid golfarmbåge sitter smärtan/överbelastningen istället på insidan fästet vid  armbågen och är vanligt hos just golfare. 

Vad som orsakat just din armbågsvärk är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Vi är även återförsäljare av armbågsskydd som ger stöd och avlastar senorna, vilket verkar lindrande för många armbågsbesvär.

Här visar vi två bra stretcher för underarmens ovansida och undersida.

Stretch tennisarmbåge
Rotera armen som ska stretchas inåt så långt det går. Lägg handen bakom ryggen och grip tag i den med andra handen. Använd den andra handen till att dra handflatan ut och upp mot taket så att du känner en tydlig stretch på underarmen. Håll i 30 sekunder.
Stretch golfarmbåge
Lägg handflatorna på bordet. Håll armbågarna raka. Luta dig långsamt framåt så att du känner att det sträcker på baksidan av underarmarna. Håll i 30 sekunder.

Axeln är en mycket komplex led i och med att den har så enormt stora rörelseutslag i alla plan. Axeln stabiliseras av flera muskler och ligament men framförallt av den så kallade rotatorcuffen-en muskelgrupp som sitter på skulderbladet och fäster in i och runt leden. Det är vanligt med axelsmärta av olika slag. När man undersöker axelleden så är det också viktigt att kolla hur skulderbladen rör sig och om det finns obalans där.

Yrkesgrupper som har hög belastning på axlarna naturligt är frisörer, hantverkare och elektriker samt de som arbetar mycket ovanför huvudet.

Det finns väldigt många olika diagnoser i axelleden, exempelvis Subacromiell smärta, Frozen Shoulder, kalkaxel, SLAP-lesion och artros. Många läser om Frozen Shoulder och är oroliga att de har det, men detta tillstånd är inte så vanligt som man kanske kan tro. Vid  Frozen Shoulder har man fått ett inflammatoriskt tillstånd i ledkapseln, ibland efter trauma som gör att hela axeln stelnar. Detta kan vara svårbehandlat manuellt men läker i värsta fall spontant på 1-2 år.

Vi arbetar dagligen med axelpatienter och har olika verktyg att ta till som är mycket effektivt, exempelvis ledjustering, mjukdelsbehandling, akupunktur och stötvågsbehandling men inte minst rehabiliteringsövningar och positionering av skulderbladen. Det är viktigt att du fortsätter att belasta axeln så att den inte blir försvagad och stelnar till.

Vad som orsakat just din axelvärk är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Här delar vi med oss av några övningar för att stärka och balansera upp axlarna. OBS vissa övningar går ej att utföra vid vissa smärttillstånd i axlarna.

Titta gärna på den här videon med bra träningstips för axlar.

Abduktion axelled
En oerhört viktig och enkel grundövning och ofta en rörelse som smärtar vid axelbesvär och just därför är det viktigt att arbeta med denna övning efter bästa förmåga. Lyft armen utåt sidan med gummiband eller hantel som motstånd, eller helt utan vikt om det gör mycket ont. Upprepa 3 set ggr 10 reps.
Skulderpress från plankposition på händer
Stötta dig med armar och tår mot golvet. Håll kroppen rak under hela övningen. Försök att trycka skulderbladen från varandra så att du pressar övre delen av ryggen upp mot taket. Sänk sedan sakta nedåt igen och drag samman skulderbladen. 3 set ggr 8 reps.
Sidliggande axelrotation med hantel
Går också utmärkt att göra sittande eller stående med gummiband.
Ligg på sidan på en matta med en kudde under huvudet och håll en vikt i översta handen. Ligg med den översta armen in till kroppen med böjd armbåge så att underarmen vilar mot magen. Rotera den aktiva armen utåt. Gör 3 set ggr 8 reps.
Sittande rotation med pinne
Sitt på en stol med rak rygg och en stång bakom nacken. Håll stången med brett grepp. Rotera överkroppen långsamt åt ett håll i taget. Följ stången med blicken och håll höfter och bäcken stilla. Gör 3 set ggr 10 reps och byt sedan sida.
Töj bröstmuskler
Ställ dig med underarmen låst i en dörrpost och tryck fram axeln. Håll stretchen i 30 sekunder och byt sedan sida.
Plankan med rotation
Denna övning är bra i förebyggande syfte men kanske svår att utföra till en början om du lider av mycket smärta i axeln. Stå på tårna och med händerna i underlaget. Spänn magen och sätesmuskulaturen. Börja med att sträcka den ena armen sakta upp mot taket och följ efter med överkroppen. Gå tillbaka till utgångspositionen. Upprepa övningen på motsatt sida. Gör 3 set ggr 6 reps.


Ett vanligt område för smärta är SI-leden (Sacroiliaca-leden) som är en av flera bäckenleder. Smärta här beror oftast på en låsning i bäckenet, men det kan även bero på en inflammation i leden. Inflammation i denna led kan vara första symptomet vid olika reumatiska sjukdomar som ex Morbus Bechterew. Därmed är det viktigt att få en noggrann undersökning om man har smärta i denna led.

Smärta från SI-leden är också vanligt hos kvinnor i samband med graviditet eller efter förlossning, och har då med foglossningen att göra. Under foglossning luckras bäckenets leder upp, och då även SI-leden, vilket kan ge upphov till smärta.

En annan, mycket vanlig orsak till smärta i SI-leden är muskulär obalans kring bäckenet, samt att vi i dagens samhälle sitter ned alldeles för mycket.

Vad som orsakar just din SI-leds smärta är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Här får du några viktiga nyckelövningar som hjälper dig att hålla bäckenet balanserat. 


Sätestöj
Sitt med ena foten på knät och låt benet falla ut till sidan. Böj överkroppen framåt med så rak rygg som möjligt tills det sträcker i sätesmuskulaturen. Du kan också öka stretchen genom att trycka ned knäet mot golvet. Håll 30 sek. Byt ben.
Bäckenlyft
Ligg på rygg och aktivera maglåset genom att låta naveln närma sig ryggraden. Spänn skinkorna och tryck upp bäckenet så högt du kan. Håll i tre sekunder och sänk sedan ner igen. Upprepa. Gör 3 set ggr 20 reps. Om fötterna hålls nära rumpan så arbetar sätet mest, och har du fötterna längre bort från rumpan så jobbar mest baksida lår.
För att göra övningen tyngre- jobba med ett ben rakt ut så att du bara balanserar från ena benet. OBS håll bäckenet rakt hela tiden, som att du skulle kunna balansera ett vattenglas på bäckenet. Vid enbens-lyft, gör 7 reps istället då det är mycket tyngre.
Kissande hunden
Stå på alla fyra. Lyft det ena benet ut åt sidan medan bäckenet hålls stabilt. Markera slutpositionen och sänk sedan benet. Gör 3 set ggr 12 reps. Upprepa på motsatt sida. Du kan ha ett gummiband runt knäna om du vill ha det tyngre. 
Töj av höftböjaren
Stå i friarposition och spänn rumpan på bakre benet och tryck fram höften. Sträck på dig samtidigt och håll ryggen rak. Håll stretchen i 30 sekunder på varje sida. Om du ej kan gå ner på golvet, lägg bakre benet på en stol istället och utför stretchen stående.
Dynamisk töj baksida lår
Ligg på ryggen med böjda ben. Ta tag på undersidan av låret och dra knät mot bröstkorgen ungefär till 90 grader i höftleden (bilden visar ngt längre). Sträck och böj växelvis i knäleden i lugn takt för en aktiv stretching . Gör 3 set ggr 10 reps på varje sida.


Smärtor i bröstryggen har blivit ett växande problem i samhället, och det beror mycket på dålig hållning och stillasittande arbete. Men man kan även få besvär i bröstryggen av för hård träning och tungt fysiskt arbete. Då revbenslederna utgör en stor del av bröstryggskomplexet är det inte är så ovanligt är att man även kan uppleva smärta vid in- och utandning och vid hostningar. Bröstryggen blir också negativt påverkad av stress och så kallad ”toppandning”.

Vad som orsakat just din bröstryggsvärk är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Här är vår senaste video med träningsövningar för bröstryggen. 

Titta även på vår video med fyra bra rotationsövningar/rörlighet för bröstryggen via länken här!

Gör gärna dessa övningar regelbundet för att hålla din bröstrygg balanserad och glad. 

Töj av bröstmuskler
Ställ dig i en dörrpost och tryck fram axeln. Håll stretchen i 30 sekunder och byt sedan sida. Gör denna stretch dagligen.
Rotation av bröstrygg
Ligg på sidan och rotera mjukt åt ena hållet, följ rörelsen med blicken. Undre armen ligger kvar i mattan hela rörelsen. Spänn magen så att inte bäckenet åker med i rotationsrörelsen. Gör 3 set ggr 8 reps på varje sida.
Scapular Push-up
Ställ dig på alla fyra i planka med armbågarna i underlaget. Håll ländrygg och höft stabil och sänk ner överkroppen mot underlaget genom skuldrorna. Kom tillbaka och skjut ut ryggen och känn hur du för ut skulderbladen från varandra. Kom tillbaka till utgångsställning och upprepa. Gör 3 set ggr 10 reps.
Foamroller för bröstrygg
Ligg på rygg med rullen placerad i mittersta delen av ryggen. Knäna hålls böjda i 90 grader och benen används till att göra rörelsen så att rullen går upp och ned längs ryggkotorna. Du kan också böja och sträcka lite i övre delen av rygg för bättre rörelse. Ömma punkter jobbas det lite extra med.

Hälsporre och plantarfascit är två vanliga diagnoser som ger smärta under foten. Hälsporre börjar alltid som en plantarfascit som är en inflammation av bindväven under foten. Ibland utvecklar sig detta vidare till en liten benutväxt på hälbenet och det är detta man kallar för hälsporre. Man kan få detta för att man går i fel skor, exempelvis platta converse. Man kan också få detta pga ökad vätskeansamling i kroppen vid sjukdomar eller graviditet. Även lågt fotvalv och felställningar i foten kan leda till detta. Som värst är smärtan de första stegen på morgonen.

Stukning av ligament är väldigt vanligt på utsidan av foten. Detta kräver alltid kompletterande rehabilitering för att stabilisera upp foten och i värsta fall är operation nödvändigt.

Mortons neurom är smärta i framfoten mellan fotbenen som strålar till tårna. Det beror på en nervinklämning som kan komma av övervikt eller ökad vätskeansamling i kroppen.

Man kan också ha låsningar i fotens leder och muskelspänningar som ger besvär.

Hälsenebesvär är ett överbelastningbesvär eller ett felbelastningsbesvär. Behandlar man inte detta i god tid så kan det i värsta fall leda till att senan går av. Många idrottare får detta besvär exempelvis löpare och idrottare inom racketsporter samt handbollsspelare. Vanligt är också att senan går av hos män 40 + som tar upp en gammal sport som de inte har gjort på några år.

Vad som orsakat just ditt fotbesvär är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Klicka här för att se en video på hur du enkelt tejpar din häl om du har smärtor i hälen eller lider av hälsporre / plantarfasciit. Idrottande barn och ungdomar lider också ofta av hälsmärtor och det kan bero på att det har blivit en irritation i tillväxtzonen i hälbenet. Detta kallas för Severs skada. Tejpningen fungerar utmärkt även på dessa ungdomar.

Titta på den här videon för att få bra tips på hur du tränar upp stabiliteten i höfter, knän och fötter. 

Lycka till!

Den vanligaste orsaken till smärtor i handleden är någon form av trauma eller överbelastning av handleden. Runt handleden finns ett samspel mellan många små senor och leder och ibland får man även inflammation i någon av dessa. Andra vanliga besvär är låsningar av handledens små leder.

Ibland kan man se en liten knuta som poppar upp ibland, vanligast på handryggen. Detta kallas för ett ganglion och är vanligt och ofarligt, och försvinner oftast av sig självt. Det ger inte alltid så mycket besvär men gör det ont så kan man operera bort det hos läkare.

En annan vanlig diagnos är karpaltunnelsyndrom. Detta är vanligt vid graviditeter och beror på en svullnad i handleden vilket klämmer in en av handens största nerver. Besvären försvinner oftast efter förlossningen. Man kan även få karpaltunnelsyndrom om man är har svullnad i kroppen pga för mycket vätska, övervikt eller pga andra sjukdomar.

Man kan också känna diffusa domningar i armar och händer och detta kan komma från spända muskler eller från nacke och axlar.

Vad som orsakat just din handledsvärk är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Om man har besvär från själva höftleden brukar besväret yttra sig i ljumske och ibland först i knät. En vanlig orsak till detta är höftledsartros. Man kan även ha smärta i ljumske av andra anledningar, som oftast är idrottsrelaterade. Det kan bero på många olika saker, men oftast beror det på överbelastning av senor eller muskelbristningar. Smärtor på utsida höft/säte beror oftast på muskelspänningar och obalans i muskulaturen i bäckenkomplexet (för stark eller för svag). Detta är inte helt ovanligt hos löpare, med bristande löpteknik.

Snapping hip är knäppningar i ljumske eller utsida höft. Många kan tro att det är höftleden som ”hoppar ur led”, vilket inte stämmer. Snapping hip beror på senor som ”hoppar” över en benknöl i höften. När senan ”hoppar” kan det leda till irritation och ömhet i de utsatta senorna. Den viktigaste åtgärden vid denna typ av besvär är att hitta orsaken som kan bero på obalans och svagheter kring bäcken-höftkomplexet. Ett adekvat rehabprogram kombinerat med behandling fungerar ofta mycket bra till detta besvär.

Vad som orsakat just ditt höftbesvär är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Huvudvärk kan bero på en rad olika saker. Listan kan göras oändligt lång men exempelvis så kan man få huvudvärk av olika sjukdomar, hormonella förändringar, brist på olika näringsämnen, dålig syn, dålig ergonomi och trötthet. Den vanligaste formen av huvudvärk kommer dock av spända muskler och kallas spänningshuvudvärk. Detta är något som vi ofta behandlar med mycket gott resultat. Vad som orsakat just din huvudvärk är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Här följer mer utförlig beskrivning av olika huvudvärkar:

Migrän

Både en neurologisk och vaskulär (kärl) huvudvärk. Ofta pulserande, skärande, bultande känsla av huvudvärk i och med att blodkärlen vidgas. 65% av drabbade är kvinnor. Sitter ofta på ena sidan av huvudet. Man kan bli illamående och vill gärna vara stilla i ett mörk rum. Visste du att pulshöjande träning, ex terränglöpning ibland ordineras för migränpatienter då denna aktivitet också vidgar kärlen och på så vis ”tränar” dem och vänjer kroppen vid fenomenet. Dock kan fysisk aktivitet också upplevas som triggande. Migrän är svår att behandla manuellt i ett akut skede, migränmedicin hjälper bäst. Dock finns studier om akupunktur som behandling för migrän i förebyggande syfte och många upplever att djup massage och pressur också hjälper. Migrän syns ofta som blandhuvudvärk tillsammans med spänningshuvudvärk som är mycket lättare att behandla manuellt.

Hortons (cluster) huvudvärk

En neurologisk form av huvudvärk där man får extremt ont (liknande njurstensanfall) på ena sidan av huvudet och bakom ögat, ibland tårar sig ögat eller ögonlocket hänger. Det gör ibland så ont att man har svårt att sitta stilla. vanligast bland män (70%), debut i 20-30 års ålder.  Denna form av huvudvärk svarar också dåligt på manuell behandling, korrekt medicinering och kontakt med läkare är bästa vägen att gå.

Spänningshuvudvärk

En extremt vanlig form av huvudvärk som kan sitta lite överallt i huvudet, tinningar, hals, käkar mm. Kan bero av stress, felaktig ergonomi, tandgnisslande, ensidigt arbete, dåligt syn, understimulerad eller överansträngd muskulatur och mycket annat. Ses ofta tillsammans med yrsel och öronsusningar. Ibland ses också spänningshuvudvärk tillsammans med IBS (Irritabel bowel syndrome). Spänningshuvudvärk är en av de vanligaste åkommor som våra kunder söker för och det finns många olika manuella behandlingsmetoder för detta.

Läkemedelsutlöst huvudvärk

Diffus huvudvärk som kan likna migrän och spänningshuvudvärk. Ta kontakt med din läkare. Äter du mycket naturmedicin och olika vitamintillskott? Ibland blir det för mycket av det goda. Kolla igenom så du inte överdoserar något och se över eventuella läkemedelsinteraktioner.

Bihåleinflammation

Kan ge smärta i panna och över kinder/näsa och försämras om du böjer dig framåt. Se över ditt allmäntillstånd. Är du sjuk? Avsvällande nässpray brukar hjälpa och i vissa fall skrivs antibiotika ut.

Högt blodtryck

Förhöjt blodtryck kan ge huvudvärk och den typen av huvudvärk kan bete sig väldigt olika men kan sitta i bakhuvudet. Har du högt blodtryck bör du söka din läkare för vidare utredning. Vanligt är också trötthet och illamående vid högt blodtryck.

Ansträngningsutlöst huvudvärk

Plötsligt isättande hård och dunkande huvudvärk i samband med kraftig ansträngning. Ses ofta i kombination med migrän eller spänningshuvudvärk. Det finns medicinering även för detta men det kan vara bra att först se över teknik när du exempelvis tränar, lyfter tunga vikter och manuellt behandla eventuellt spänd muskulatur.

Ischias karaktäriseras av värk i ett ben. Ofta från ryggen ända ned i foten. Man kan även uppleva domningar och muskelsvaghet i det drabbade benet. Äkta ischias beror på en inklämning av ischiasnerven, oftast från rygg på grund av diskbråck, eller från sätet, s:k piriformissyndrom. Dock är det vanligare med falsk ischias som beror på muskelspänningar i sätet.

Vad som orsakat just din ischias är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Här visar vi hur du stretchar sätet på ett mycket effektivt sätt. Missa inte heller denna video med nervmobilisering för ishias i olika steg, samt en hel de bra övningar för stel rygg och höfter samt smärtor i ryggen exempelvis om du har fått ryggskott. 

Sätestöj vid falsk ischias & Piriformissyndrom
Sitt med ena foten på knät och låt benet falla ut till sidan. Böj överkroppen framåt med så rak rygg som möjligt tills det sträcker i sätesmuskulaturen. Håll 30 sek. och byt ben. För att öka stretchen utan att böja dig framåt, tryck ned knät mot golvet istället.
Mc Kenzie övning vid äkta ischias pga diskbråck
Lägg dig på mage och placera armbågarna tätt intill kroppen. Pressa överkroppen mjukt uppåt, så att tyngden till sist vilar på underarmarna. Ta några djupa andetag och försök att slappna av helt i rygg- och sätesmuskulaturen. Bli liggande i denna position i 5 min.

Många får besvär från käkens muskulatur på grund av stress och hög arbetsbelastning i kombination med oro. Kanske gnisslar du tänder på nätterna? Gnisslande och bitande överbelastar käkens muskulatur och sekundärt också själva käkleden. Vanligt är smärta och trötthet i kinderna/käkarna i kombination med huvudvärk. Ibland får man också känslan av att man har svårt att gapa stort och att man sluddrar lite när man pratar. Ofta ser man på dessa patienter även en spänd nacke och halsmuskulatur som behöver behandlas. Behandlingen i sig hjälper mycket men också hemövningar och stretchövningar för käkens muskler är viktigt att göra regelbundet. Vid uttalad bettproblematik så kan det vara bra att även besöka en bettfysiolog eller din tandläkare. 

Vissa inflammatoriska tillstånd kan ge besvär i käkarna likaså reumatiska sjukdomar, fibromyalgi eller artros. Om du har en knäppande käke så kan det bero det på att det finns en disk i käkleden som kanske hakar i lite på grund av att du är spänd i musklerna. Överrörlighet eller trauma kan orsaka att käken hoppar ur led.

Trigeminusneuralgi är en neurologisk diagnos där smärtan lägger sig vid kinden/hakan ensidigt och känns intensivt som elektriska stötar i episoder. Sjukdomen uppträder som anfall, ofta med få sekunders varaktighet.

Testa dig själv med ”trefinger-testet”. Du ska kunna gapa så stort så att du får in tre fingrar på höjden i munnen, får du det inte så är du sannolikt för spänd i käkmusklerna. Se instruktion nedan för hur du stretchar käken på ett effektivt sätt.

Se min video här på hur du utför trismus/trefingertestet. 

Vad som orsakat just ditt käkbesvär är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

 

Stå eller sitt framför en spegel. Placera tummarna eller pekfingrarna över käkleden (ca 1-2 cm nedanför örat). Gapa stort och tryck samtidigt ner med tummarna, käken ska röra sig rakt ned. Stäng och repetera.

Knäbesvär kräver noga utredning och rätt diagnos för att lyckas med behandling och rehabiliteringsplan. Ibland är det svårt att ställa exakt diagnos, då symptomen är diffusa. Detta beror på att knäleden ofta påverkas direkt om man har besvär från andra leder, ex fotled, höftled, bäcken eller ländrygg.

Artros i knä ger också vanligtvis väldigt diffusa besvär.

Knäleden är en väldigt utsatt led för trauma. Vanliga knäskador vid trauma är korsbandskada, meniskskada samt att knäskålen hoppar ur led, så kallad patellaluxation.

Vid löparknä får man smärtsida utsida på knäet efter en stunds löpning. Det som händer är att en sena på utsida knä skaver emot en benknöl vid knäleden. Detta är vanligt hos långdistanslöpare samt ovana löpare som precis börjat löpträna. Som åtgärd krävs oftast inte bara behandling av senan utan även förändring av träningsupplägg samt rehabträning för att undvika att besväret kommer åter. Även en genomgång av löpteknik kan vara att rekommendera.

Hopparknä är en överbelastning av senan precis under knäskålen. Smärtan är oftast väldigt lokal och distinkt över detta specifika område. Detta är vanligt hos idrottare ex friidrott, volleybollspelare samt basketspelare.

En annan väldigt vanlig diagnos hos unga tjejer med smärta in under knäskålen är patellofemoralt smärtsyndrom.

Det gör då ofta ont när man har suttit ner länge och besvären blir mer eller mindre kroniska. Vad som händer är att man får en irritation av brosket under knäskålen. För att man ska komma tillrätta med detta besvär så krävs noggrann och regelbunden rehabträning.

Vad som orsakat just ditt knäbesvär är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Börja med att se till att du inte har för spända muskler på baksida och framsida lår som drar i knäleden. Vi visar några bra stretchövningar här. I övrigt gäller rehabilitering för knä där du tränar holistiskt både mage, rygg och framförallt sätet samt även fotleder för att lyckas fullt ut med din knärehab. 

Titta på den här videon som visar bra övningar för att stabilisera både höfter, knän och fötter. 

Dynamisk töj baksida lår
Ligg på ryggen med böjda ben. Ta tag på undersidan av låret och dra knät mot bröstkorgen ungefär till 90 grader i höftleden (bilden visar ngt längre). Sträck och böj växelvis i knäleden i lugn takt för en aktiv stretching . Gör 3 set ggr 10 reps på varje sida. 

Töj framsida lår och höft
Placera det ena knät i golvet och stå med upprest överkropp. Håll runt vristen och dra hälen upp mot rumpan. Pressa fram höften tills du känner att det sträcker i framsidan av låret och över höften. Håll 30 sek. och upprepa övningen med det andra benet
Sätestöj
Sitt med ena foten på knät och låt benet falla ut till sidan. Böj överkroppen framåt med så rak rygg som möjligt tills det sträcker i sätesmuskulaturen. Håll 30 sek. och byt ben. För att öka stretchen ytterligare tryck ned knäet mot golvet.

Har du problem med din ländrygg?

Då är du inte ensam! Ländryggsvärk klassas som en folk- och välfärdssjukdom och det gör numer även begreppet ”gluteal amnesi” vilket man kan översätta med sovande sätesmuskler. 

Man ska vara försiktig med exakta klassificeringar av besvär då det alltid finns varianter och undantag. Dock finns det ändå riktlinjer att gå efter.

Man kan generellt dela in besvären i två subgrupper: Flexionsintolerans (ont att böja) och Extensionsintolerans (ont att sträcka).

Flexionsintolerans

Symtom:

Vanligt hos dig som har sittande jobb eller jobb där du står framåtböjd. Du har svårt  och att böja dig framåt, vill helst inte sitta ner utan står hellre, du kan ha svårt att komma i och ur bilen och att vända dig i sängen på nätterna. Ofta har du smärta över ena skinkan och kanske även ischias och en irriterad disk. Du kan ha mer värk på morgonen och svårt att ta på strumpor och skor på morgonen. Du kan ha lättare att drabbas av diskbråck än andra grupper.

Tips:

  1. Avlasta genom att stå på alla fyra och svanka mjukt och sedan kom tillbaka till neutral. Upprepa 10 ggr.
  2. Lägg dig på mage och tryck upp dig i liten svank genom att vila på underarmarna. Upprepa 10 ggr.
  3. Ta helt bort sit-ups och crunches i din träning en period och ta även bort knäböj mm om du inte kan hålla ryggen rak eller i i svank under utförandet. Var försiktig med Yoga och Pilatespositioner där du böjer ryggen.
  4. Lägg in mycket coreträning i form av exempelvis sidoplankor och plankvarianter samt exempelvis björnplanka med lätt svank, magliggande rygglyft samt samt MYCKET träning för rumpan.

Extensionstolerans

Symtom:

Vanligt hos dig som har stående och gående jobb, du kanske är lärare, servitris eller barista. Du föredrar att sitta ner när du får ont och blir trött av att stå upp. Du kan inte ligga på mage eller på rygg bekvämt i sängen utan bullar gärna upp kuddar under benen när du ligger på rygg. Att luta sig bakåt och åt sidorna känns inte bra. Du kan ha lättare att drabbas av artos i ryggradens leder och drabbas oftare av spinal stenos snarare än diskbråck.

Tips:

  1. Testa att avlasta genom att ligga på rygg med raka ben och mjukt trycka ner ryggen mot madrassen. Om smärtan minskar kan du vara extensionsintolerant.
  2. Avlasta genom att ställa dig med ryggen mot väggen och fötterna en bit ut och mjukt trycka in ländryggen mot väggen.
  3. Avlasta genom att stå på alla fyra och mjukt krumma ryggen uppåt och sedan komma tillbaka till neutral. Upprepa 10 ggr.
  4. Ta bort magliggande rygglyft och raka plankor under en period och satsa på crunchvarianter, twisters, omvända situps och björnplankor med lätt krummad rygg. Lägg in MYCKET träning för sätet också. Undvik pilates och yogapositioner där du böjer ryggen bakåt.

Vad som orsakat just din ländryggsvärk är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

På vår youtubekanal så finns för närvarande två riktigt bra videos med övningar för ländryggsvärk. Kika på den senaste videon via länken här, och titta även på denna video här med bra övningar om du har ont i ländryggen.

Denna video visar variationer på hur du tränar sidoplankan vidare från basic positionen. Sidoplankan är en utmärkt övning för att stärka ländryggen och coren och gör du den regelbundet i kombination med andra bra övningar så kan du få en mer stabil och förhoppningsvis smärtfri rygg.

Här nedan ger vi dig tre stycken av våra bästa träningsövningar för en glad och välbalanserad ländrygg!

Magliggande rygglyft
Ligg på mage. Spänn rumpan och lyft överkroppen från golvet. Håll i 3-5 sek. Sänk långsamt tillbaka. Se till att hålla nacken rak och blicken riktad ned mot golvet under hela övningen. Gör 3 set ggr 15 reps.
Ryggliggande enbenssänkning
Ligg på rygg med 90° i höfter och knän. Placera fingrarna på insidan av höftbenet. Aktivera djup magmuskulatur-tänk att höftknälarna är öst och väst som ska närma sig varandra eller tänk att naveln närmar sig ryggraden. Andas ut, sänk höger fot och sträck ut benet. Dra in naveln så mycket som möjligt. Andas in och böj och häv benet till startpositionen igen. Undvik att svanka i korsryggen. Sänk inte benet längre än att du klarar att hålla korsryggen neutral hela tiden. Gör 3 set ggr 8 reps.
Dynamisk sidoplanka
Ligg på sidan och stöd dig mot armbågen. Finn neutralställningen i ryggen och bäcken. Spänn nedre delen av magen genom att låta naveln närma sig ryggen och lyft bäckenet tills kroppen är rak. Håll i 3-5 sek. Gör 3 set ggr 10 reps. Byt sida.

Ont i nacken har blivit ett så vanligt problem i dagens samhälle att det blivit klassat som en folksjukdom. Nackvärk i olika former är något som vi behandlar dagligen på Fysiokoncept. Nackvärk kan bero på trauma, låsningar i nackens leder, diskbråck och muskelspänningar.  Allra vanligast beror det på stillasittande kontorsjobb eller för mycket surfande på läsplattor, dataspelande mm, så kallat ”neck down syndrome”.

Vad som orsakat just din nackvärk är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Här är vår senaste video med mycket bra övningar för att stärka nacken och även öka rörlighet och motverka så kallad gamnacke.

Titta även på videon här hur du stärker nacken enkelt med två övningar med gummiband. Du kan köpa gummibanden på plats hos oss. 

Nackspärr betyder att man har fått ont -ofta akut ont i nacken och har svårigheter att röra nacken åt vissa eller alla håll. Nackspärr är vanligt om man suttit i drag en stund och det beror då på muskelspänningar. Man kan också få nackspärr exempelvis på grund av diskbråck, whiplashvåld, muskulär obalans, stress eller på grund av låsningar i lederna.

Vad som orsakat just din nackspärr är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Här är vår senaste video med mycket bra övningar för att stärka och balansera upp ledsna nackar.

Kika på länken här hur du kan arbeta med din nackspärr på ett enkelt sätt med gummiband.

Nedan visar vi några övningar som du kan göra lugnt hemma om du börjar få nackspärr. OBS! Det är viktigt att du inte forcerar rörelserna och avbryt genast om nackvärken förvärras.

Stretch av bröstmuskel. Ställ dig i en dörrpost och tryck fram axeln. Håll i 30 sekunder. Byt sida.
Töj av övre trapezius. Sitt ner och ta tag i stolen med handen på den sida du ska stretcha, sänk axeln och för försiktigt huvudet åt sidan utan att trycka ihop huvudet eller slita i det. Håll i 20 sekunder. Byt sida.
Sitt eller stå. Du kan även stå med ryggen mot en vägg. Gör en dubbelhaka utan att böja huvudet framåt och håll i 3 sekunder. Upprepa i lugn takt 10 ggr.

Ryggskott är egentligen ingen riktig diagnos utan bara ett uttryck för att man har fått riktigt akut ont i nedre delen av ryggen-ländryggen. Ett ryggskott kan bero på flera olika faktorer, exempelvis diskbråck, muskulär obalans mellan framsida och baksidan av kroppen, akut överbelastning av lederna eller muskelkramp. Du kan få ryggskott av att ha gjort tunga lyft, skottat snö, överbelastat dig eller gjort något så simpelt som att ha sträckt dig fram efter tandborsten eller dammsugit. Läs mer om två vanliga typer av ländryggsbesvär som kan leda till ryggskott via sidan ”symtom” och fliken ”ländrygg”.

Det är bra att jobba med rörlighet och lättare aktivering av vissa muskelgrupper kring bäcken och länd även om du har väldigt ont. På Fysiokoncepts youtube-kanal finns nu två bra videos med övningar för ländryggen som passar dig som har ryggskott, diskbråck, ischias, stela höfter och generellt ont i ländryggen. Kika på denna video via länken här, Missa inte heller denna video med bra tips om du har ont i ländryggen.

Vad som orsakat just ditt ryggskott är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling. Nedan visar vi också några bra avlastande rörlighets-övningar som du kan göra om du har ont, men även i förebyggande syfte.

Stretch av höftböjare
Spänn rumpan på bakre benet och tryck fram höften. Håll ryggen rak. Håll stretchen i minst 30 sekunder. Byt sida. Kommer du inte ner på golvet? Lägg upp bakre benet på en stol och stretcha stående istället.
Stretch av bröstmuskel
Ställ dig i en dörrpost och tryck fram axeln. Håll i 30 sekunder. Byt sida.
Sätestöj
Sitt med ena foten på knät och låt benet falla ut till sidan. Böj överkroppen framåt med så rak rygg som möjligt tills det sträcker i sätesmuskulaturen. Håll 30 sek. och byt ben. För att förstärka stretchen utan att luta dig framåt, tryck ned knät mot golvet istället.
Katten
Utgångsposition: Stå på alla fyra med parallella lår och armarna rakt ner från axlarna. Skulderbladen hålls in mot ryggen och nacken ska vara lång. ”ingång”: Andas in- svanka i ryggen och se upp. Andas ut- runda ryggen och se mot naveln. Upprepa 5-10 gånger. Fokus: Fokusera på rörelsen i ryggraden, svanka också i bröstryggen.
Dynamisk töj baksida lår
Ligg på ryggen med böjda ben. Ta tag på undersidan av låret och dra knät mot bröstkorgen ungefär till 90 grader i höftleden (bilden visar ngt längre). Sträck och böj växelvis i knäleden i lugn takt för en aktiv stretching . Gör 3 set ggr 10 reps på varje sida. 

Vanligt är benhinneinflammation som kan komma som direkt överbelastningsbesvär eller på grund av att man exempelvis har fel löpteknik eller felaktig fotisättning eller felställning i själva foten. Detta problem är tacksamt att behandla men kräver rehab och förändring i träningsupplägg för att inte besväret ska komma åter.

Vad som orsakat just ditt underbensbesvär är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Vi visar er några bra övningar här nedan och rekommenderar varmt att ni införskaffar en foamroller för att kunna rulla benen hemma regelbundet. Foamrollern ökar cirkulationen, gör dig smidigare samt förbättrar läkning och tar bort triggerpunkter och stela partier i benen. Köp foamrollern hos oss eller i sportaffärer. 

Titta på den här videon hur du enkelt kan stabilitetsträna höfter, knän och fötter vilket är nyckeln till glada underben. 

Tåhävningar
Bra övningar för nästan samtliga fotbesvär då den stärker vadmuskeln och förbättrar balans och stabiliteten i fotleden. Gå upp på tå så högt du kan och håll i översta läget 3 sek, sänk långsamt. Upprepa. 3 set ggr 12.
Foamroller framsida underben
Rulla mjukt fram och tillbaka på underbenen. Om någon punkt strålar, stanna och vila på punkten tills det slutar stråla.
Foamroller vader
Lägg rullen under vaderna och rulla fram och tillbaka upp mot knäleden. Du håler rumpan uppe genom armstyrkan så övningen är även bra för överkroppsstyrkan. Rulla ej över knävecket. Om någon punkt strålar, stanna upp och var stilla tills det slutar stråla.

Yrsel är relativt vanligt och ses i ofta i samband med huvudvärk, spända muskler i käkar, nacke och axlar och sekundärt till psykisk eller fysisk stress. Den spänningsrelaterade yrseln är mycket tacksam att behandla manuellt med exempelvis massage, ledbehandling eller akupunktur, eller kombinationen av dessa metoder. Självklart är det också viktigt att du tar itu med grundproblemet i din vardag som skapar symtomet, så att du kan bli bra på lång sikt och inte behöver känna dig beroende av att ta behandling.

Det är också vanligt att man får lite yrsel och försämrad balans när man blir äldre.

Det finns många orsaker till yrsel förutom den spänningsrelaterade, och det kan vara exempelvis kristallsjukan där problemet sitter i örat och kristallerna i båggångarna har flyttat på sig. Även i dessa fallen kan vi informera och behandla framgångsrikt med specifika manövrar, samt ge hemläxa som du får göra dagligen hemma tills det har lugnat ner sig.

Man kan även ha fått något som kallas för Vestibularisneurit, vilket betyder att balansnerven är påverkad, kanske av virus, inflammation eller någon form av degeneration (åldersförändring). Man kan också få yrsel vid stroke, och lider man av Borrelia så kan man få yrsel och huvudvärk som ett av symtomen.

Andra orsaker till yrsel kan vara försämrad cirkulation, blodtrycksfall, synproblem eller läkemedelsbiverkan. Därmed är anamnesen (sjukdomsberättelsen) samt den manuella undersökningen väldigt noggrann och kan ta lite extra tid vid bedömning av yrsel-patienter.

Vi kollar också ditt blodtryck som standard om du säker för detta besvär. Finner vi något avvikande eller blir osäkra på diagnos så skickar vi dig till vårdcentralen direkt.

Är det så illa att du ramlar omkull, har slagit i huvudet, svimmar eller kräks mycket, har ont i bröst, oregelbunden hjärtrytm, andningsbesvär, hängande ansiktshalva, förlamning, feber eller andra mer akuta symtom så ska du såklart alltid söka akut vård först för att utredas innan du kommer till oss.

Load More

Dela Fysiokoncept