Har du någon gång fått sådär ont i ryggen så att du blivit riktigt rädd och inte vet vad som händer?

Det är väldigt, väldigt vanligt med ryggvärk och de flesta av oss har någon gång drabbats av ryggskott, dvs att man helt plötsligt får mycket ont i ryggen. Ryggskott är ingen diagnos i sig utan bara ett lättare sätt att säga ”akut insatt kraftig smärta i ryggen”. 

Att du får ett ryggskott kan därmed ha massor av förklaringar. Ofta handlar det om att kroppen signalerar att det skett någon överbelastning eller ny, ovan eller repetitiv rörelse av något slag: Ta snöskottning som exempel; inte något du gör varje dag kanske? Troligt är att du inte värmde upp inför snöskottningen eller ännu bättre-tränade snöskottning med successivt ökad belastning monitorerad av svindyr pulsklocka 6 månader innan snön föll,- Nej du satt ju där och drack en bärs i godan ro och gick från noll till hundra som den vardagshjälte du är. 

Du kan få ett ryggskott utan att du tycker att du har gjort något speciellt. Kanske har din rygg varit i någon form av svank eller böjposition som du inte ens tänkt på (det kan vara diskret) alldeles för länge pga jobb eller hur du tränar och beter dig på dagarna. Tillslut tolererar inte ryggen att fortsätta i den positionen helt enkelt utan kräver uppmärksamhet och någon form av motprestation. 

Vissa får ryggskott vid hormonella svängningar, klassiskt precis innan menstruation, det kan också utlösas av stress, eller kanske på grund av diskar som bråkar. Listan kan göras lång. 

Det fina med ryggskott och ryggvärk är att den i de allra flesta fall går över av sig själv på 2-8 veckor och att det även i de allra flesta fall inte blir ett bestående handikapp. Får du upprepade besvär från ländryggen som alltid kommer tillbaka, ja då är det hög tid att boka tid hos någon terapeut som du har förtroende för så att hen kan se över det hela och ge dig riktad hjälp och råd och tips så att problemen inte kommer tillbaka. 

Jag har en vän som alltid drar cancerkortet så fort ryggen och nacken bråkar, vilken den såklart gör efter en lång dag på kontoret. Det har blivit en tradition att vi sitter ner och går igenom cancersymtom vs ”rygg som vill byta position och få annan stimuli”. For your information så är det är heller inte jättevanligt att cancer debuterar akut efter att man gjort 100 burpees på tid, utan det är troligtvis något annat som blivit lite retat då. 

Mitt tips: Don´t google it! Boka tid så reder vi ut begreppen. 

Såklart finns det allvarligare fall, och är du osäker om du ska åka in akut eller inte så kan du alltid ringa mig (Sofia), free of charge, så pratar vi lite på telefon först och jag kan ställa några kontrollfrågor. 

Bokar du tid för ryggskott under oktober månad, (jag hoppas såklart att du slipper det) , så får du 10% rabatt på din behandling. 

Välkommen till Fysiokoncept i Tyresö!

Dela Fysiokoncept