Huvudvärk kan bero på en rad olika saker. Listan kan göras oändligt lång men exempelvis så kan man få huvudvärk av olika sjukdomar, hormonella förändringar, brist på olika näringsämnen, dålig syn, dålig ergonomi och trötthet. Den vanligaste formen av huvudvärk kommer dock av spända muskler och kallas spänningshuvudvärk. Detta är något som vi ofta behandlar med mycket gott resultat. Vad som orsakat just din huvudvärk är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Här följer mer utförlig beskrivning av olika huvudvärkar:

Migrän

Både en neurologisk och vaskulär (kärl) huvudvärk. Ofta pulserande, skärande, bultande känsla av huvudvärk i och med att blodkärlen vidgas. 65% av drabbade är kvinnor. Sitter ofta på ena sidan av huvudet. Man kan bli illamående och vill gärna vara stilla i ett mörk rum. Visste du att pulshöjande träning, ex terränglöpning ibland ordineras för migränpatienter då denna aktivitet också vidgar kärlen och på så vis ”tränar” dem och vänjer kroppen vid fenomenet. Dock kan fysisk aktivitet också upplevas som triggande. Migrän är svår att behandla manuellt i ett akut skede, migränmedicin hjälper bäst. Dock finns studier om akupunktur som behandling för migrän i förebyggande syfte och många upplever att djup massage och pressur också hjälper. Migrän syns ofta som blandhuvudvärk tillsammans med spänningshuvudvärk som är mycket lättare att behandla manuellt.

Hortons (cluster) huvudvärk

En neurologisk form av huvudvärk där man får extremt ont (liknande njurstensanfall) på ena sidan av huvudet och bakom ögat, ibland tårar sig ögat eller ögonlocket hänger. Det gör ibland så ont att man har svårt att sitta stilla. vanligast bland män (70%), debut i 20-30 års ålder.  Denna form av huvudvärk svarar också dåligt på manuell behandling, korrekt medicinering och kontakt med läkare är bästa vägen att gå.

Spänningshuvudvärk

En extremt vanlig form av huvudvärk som kan sitta lite överallt i huvudet, tinningar, hals, käkar mm. Kan bero av stress, felaktig ergonomi, tandgnisslande, ensidigt arbete, dåligt syn, understimulerad eller överansträngd muskulatur och mycket annat. Ses ofta tillsammans med yrsel och öronsusningar. Ibland ses också spänningshuvudvärk tillsammans med IBS (Irritabel bowel syndrome). Spänningshuvudvärk är en av de vanligaste åkommor som våra kunder söker för och det finns många olika manuella behandlingsmetoder för detta.

Läkemedelsutlöst huvudvärk

Diffus huvudvärk som kan likna migrän och spänningshuvudvärk. Ta kontakt med din läkare. Äter du mycket naturmedicin och olika vitamintillskott? Ibland blir det för mycket av det goda. Kolla igenom så du inte överdoserar något och se över eventuella läkemedelsinteraktioner.

Bihåleinflammation

Kan ge smärta i panna och över kinder/näsa och försämras om du böjer dig framåt. Se över ditt allmäntillstånd. Är du sjuk? Avsvällande nässpray brukar hjälpa och i vissa fall skrivs antibiotika ut.

Högt blodtryck

Förhöjt blodtryck kan ge huvudvärk och den typen av huvudvärk kan bete sig väldigt olika men kan sitta i bakhuvudet. Har du högt blodtryck bör du söka din läkare för vidare utredning. Vanligt är också trötthet och illamående vid högt blodtryck.

Ansträngningsutlöst huvudvärk

Plötsligt isättande hård och dunkande huvudvärk i samband med kraftig ansträngning. Ses ofta i kombination med migrän eller spänningshuvudvärk. Det finns medicinering även för detta men det kan vara bra att först se över teknik när du exempelvis tränar, lyfter tunga vikter och manuellt behandla eventuellt spänd muskulatur.

Comment on this FAQ

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sex + 4 =