Ischias karaktäriseras av värk i ett ben. Ofta från ryggen ända ned i foten. Man kan även uppleva domningar och muskelsvaghet i det drabbade benet. Äkta ischias beror på en inklämning av ischiasnerven, oftast från rygg på grund av diskbråck, eller från sätet, s:k piriformissyndrom. Dock är det vanligare med falsk ischias som beror på muskelspänningar i sätet.

Vad som orsakat just din ischias är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Här visar vi hur du stretchar sätet på ett mycket effektivt sätt. Missa inte heller denna video med nervmobilisering för ishias i olika steg, samt en hel de bra övningar för stel rygg och höfter samt smärtor i ryggen exempelvis om du har fått ryggskott. 

Sätestöj vid falsk ischias & Piriformissyndrom
Sitt med ena foten på knät och låt benet falla ut till sidan. Böj överkroppen framåt med så rak rygg som möjligt tills det sträcker i sätesmuskulaturen. Håll 30 sek. och byt ben. För att öka stretchen utan att böja dig framåt, tryck ned knät mot golvet istället.
Mc Kenzie övning vid äkta ischias pga diskbråck
Lägg dig på mage och placera armbågarna tätt intill kroppen. Pressa överkroppen mjukt uppåt, så att tyngden till sist vilar på underarmarna. Ta några djupa andetag och försök att slappna av helt i rygg- och sätesmuskulaturen. Bli liggande i denna position i 5 min.