Ländryggsvärk är det vanligaste besväret som våra patienter söker för på Fysiokoncept. Nästan alla människor får ont i ryggen någon under sitt liv, och man tror att anledningen till detta är att vi i dagens samhälle sitter ned alldeles för mycket. Människokroppen är inte gjord för att sitta ned i den utsträckningen vi gör. Sittandet kan skapa en muskulär obalans i bäckenkomplexet, som i sin tur stressar ländryggens strukturer. Vad gäller ländryggen så utreder vi framförallt om smärtan beror på diskbråck, skador, låsningar i lederna, överbelastning eller muskulär obalans.

Läs mer under vår flik ”ryggskott” om du har akut ont just nu! 

Vad som orsakat just din ländryggsvärk är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

På vår youtubekanal så finns för närvarande två riktigt bra videos med övningar för ländryggsvärk. Kika på den senaste videon via länken här, och titta även på denna video här med bra övningar om du har ont i ländryggen.

Denna video visar variationer på hur du tränar sidoplankan vidare från basic positionen. Sidoplankan är en utmärkt övning för att stärka ländryggen och coren och gör du den regelbundet i kombination med andra bra övningar så kan du få en mer stabil och förhoppningsvis smärtfri rygg.

Här nedan ger vi dig tre stycken av våra bästa träningsövningar för en glad och välbalanserad ländrygg!

Magliggande rygglyft
Ligg på mage. Spänn rumpan och lyft överkroppen från golvet. Håll i 3-5 sek. Sänk långsamt tillbaka. Se till att hålla nacken rak och blicken riktad ned mot golvet under hela övningen. Gör 3 set ggr 15 reps.
Ryggliggande enbenssänkning
Ligg på rygg med 90° i höfter och knän. Placera fingrarna på insidan av höftbenet. Aktivera djup magmuskulatur-tänk att höftknälarna är öst och väst som ska närma sig varandra eller tänk att naveln närmar sig ryggraden. Andas ut, sänk höger fot och sträck ut benet. Dra in naveln så mycket som möjligt. Andas in och böj och häv benet till startpositionen igen. Undvik att svanka i korsryggen. Sänk inte benet längre än att du klarar att hålla korsryggen neutral hela tiden. Gör 3 set ggr 8 reps.
Dynamisk sidoplanka
Ligg på sidan och stöd dig mot armbågen. Finn neutralställningen i ryggen och bäcken. Spänn nedre delen av magen genom att låta naveln närma sig ryggen och lyft bäckenet tills kroppen är rak. Håll i 3-5 sek. Gör 3 set ggr 10 reps. Byt sida.