Ryggskott är egentligen ingen riktig diagnos utan bara ett uttryck för att man har fått riktigt akut ont i nedre delen av ryggen-ländryggen. Ett ryggskott kan bero på flera olika faktorer, exempelvis diskbråck, muskulär obalans mellan framsida och baksidan av kroppen, akut överbelastning av lederna eller muskelkramp. Du kan få ryggskott av att ha gjort tunga lyft, skottat snö, överbelastat dig eller gjort något så simpelt som att ha sträckt dig fram efter tandborsten eller dammsugit.

80% av våra kunder som söker oss för akut ryggskott hade aldrig behövt söka akut om de stretchat ut sin höftböjarmuskel som ställer till det för ländryggen i de allra flesta fall i och med att den snabbt blir förkortad av sittande och blir irriterad i många arbeten. Blir den kort så tippar den hela bäckenet framåt och ländryggen försöker hålla emot draget men tillslut förlorar alltid ryggen och det blir då akut. Nedan ser du hur du stretchar höftböjarmuskeln. Vår generella rekommendation är att man stretchar denna muskel regelbundet oavsett om man har besvär eller ej. Lägg till stretch för bröstmusklerna så kommer du att må ännu bättre.

Se våra hetaste tips för att snabbt bli fri från ryggskottet här nedan. Titta även på denna video med bra tips om du har ont i ländryggen.

Vad som orsakat just ditt ryggskott är något som vi noga utreder på plats och vi ser till att du får en diagnos och prognos innan vi påbörjar din behandling.

Stretch av höftböjare
Spänn rumpan på bakre benet och tryck fram höften. Håll ryggen rak. Håll stretchen i minst 30 sekunder. Byt sida. Kommer du inte ner på golvet? Lägg upp bakre benet på en stol och stretcha stående istället.
Stretch av bröstmuskel
Ställ dig i en dörrpost och tryck fram axeln. Håll i 30 sekunder. Byt sida.
Sätestöj
Sitt med ena foten på knät och låt benet falla ut till sidan. Böj överkroppen framåt med så rak rygg som möjligt tills det sträcker i sätesmuskulaturen. Håll 30 sek. och byt ben. För att förstärka stretchen utan att luta dig framåt, tryck ned knät mot golvet istället.
Katten
Utgångsposition: Stå på alla fyra med parallella lår och armarna rakt ner från axlarna. Skulderbladen hålls in mot ryggen och nacken ska vara lång. ”ingång”: Andas in- svanka i ryggen och se upp. Andas ut- runda ryggen och se mot naveln. Upprepa 5-10 gånger. Fokus: Fokusera på rörelsen i ryggraden, svanka också i bröstryggen.
Dynamisk töj baksida lår
Ligg på ryggen med böjda ben. Ta tag på undersidan av låret och dra knät mot bröstkorgen ungefär till 90 grader i höftleden (bilden visar ngt längre). Sträck och böj växelvis i knäleden i lugn takt för en aktiv stretching . Gör 3 set ggr 10 reps på varje sida.