Kliniskt resonemang för vårdpersonal

Nyheter hösten 2024-Case Studies-2h webinar

Save the dates!

Plattform: Zoom, Tid: 9:00-11:00, Pris: 1500kr ex moms, Anmälan & frågor: sofia@fysiokoncept.se

Stora nyheter för hösten! Vi är laddade att erbjuda ett helt nytt sätt att undervisa som passar bra för er som gått många av våra kurser förut. För dig som inte tagit våra kurser förut så kan detta bli en inblick och introduktion in i det kliniska resonemanget.  Det kan vara lite svårt att hänga med i resonemanget som helt ny, men det är oerhört lärorikt att se, höra och följa, och man måste inte vara aktiv under webinaret med frågor/ input om man inte önskar. 

Kurserna är två timmar långa och börjar direkt med ett patientfall som kommer att ta ca en timme. Under denna timme följer vi Björn och patientfallet för dagen under anamnes, undersökning och behandling. Andra timmen diskuterar vi kring fallet som var, allt från smärtmekanismer, alternativa vägar man kan ta, exempel på andra typer av övningar för patient mm och allt som kommer upp som känns relevant för dagen. Ni kan interagera och komma med frågor och input under hel webinaret. 

Vänligen kontakta oss för anmälan, frågor eller annat som ni undrar över! Missa INTE detta!

Vad är kliniskt resonemang?


-att förena smärtforskning med tillämpad biomekanik


Kurserna i det kliniska resonemanget inkluderar aktuell forskning inom smärtfysiologi, ”explain pain” och praktiskt tillämpad biomekanik. Kurserna vilar på en biopsykosocial grund där stor vikt läggs vid anamnestagandet för bedömning av smärtmekanismer och på funktionsundersökningen.


Kliniskt resonemang – att förena smärtforskning med tillämpad biomekanik är en utbildning som mixar föreläsningar och diskussioner kring patientförevisningar som ingår i kursen. Kursen vilar på evidens gällande tillämpad biomekanik och smärtfysiologi och hjälper kursdeltagarna att utveckla färdigheter inom såväl bio-, psyko och sociala faktorers bidrag till smärtupplevelse som funktionsanalys och behandling. Vid varje patientförevisning försöker vi förstå orsaken till uppkomna besvär i syfte att ge personcentrerad vård med skräddarsydda övningar. Målsättningen med behandlingen är att minska riskerna för recidiv, det är därför viktig att undvika att fastna i enbart symtombehandlingar.


Tidigare fokuserade undersökning och behandling av patienter med smärta, värk, obehag i kroppen ofta på biomedicinska faktorer såsom pato-anatomiska förändringar. Nuförtiden sker undersökning och behandling i ett biopsykosocialt perspektiv – men ibland kan det vara svårt att införliva klinisk funktionell anatomi, biomekanik OCH aktuell smärtforskning i detta perspektiv. Syftet med denna kurs är att tydligt sätta ord på vad och hur man kan undersöka inom såväl bio-, psyko- som det sociala perspektivet i anamnesen. Vi kommer att fokusera funktionsundersökningen och skräddarsy behandling utifrån de delar som är av betydelse för att minska besvären hos den enskilde patienten. Fokus läggs på bio (där vi fokuserar på biomekaniska och smärtbiologiska faktorer) och hur aktuell smärtforskning och beteendeförändring kan föras samman vid undersökning av en och samma patient


Kursledare är leg sjukgymnast Björn Aasa som sedan -90 talet undervisat i smärtfysiologi, muskuloskeletal fysioterapi (modern OMT). Han har de sista 15 åren fördjupat sig i biomekanikens och neurovetenskapens samspel hos olika patienter. Detta har han gjort både kliniskt, pedagogiskt och

forskningsmässigt.


Tillsammans med sin forskargrupp genomdrev han 2015 en RCT studie om vikten av individbaserad träning och/eller marklyftträning vid behandling av kroniska ländryggsbesvär. För den slutliga artikeln mottog han priset ”årets bästa vetenskapliga artikel” från den amerikanska tidskriftenJournal of Ortopaedic and Sports Physical Therapy(JOSPT). Skälet till utnämningen var den starka kopplingen mellan forskning och evidensbaserad praktik som beskrevs och utvärderades i studien.

Björn har på samtliga kurser i Europa och USA live-undersökningar och behandlingar av nya patienter. Han inbjuder till öppna frågor och diskussion därefter. Hänvisning till aktuella studier/artiklar kring den aktuella patienten följer med.

Färdiginspelade kurser

Dessa kurser går att beställa när det passar dig

Erbjudandet är personligt, om ni är en hel arbetsplats med fler än 10 pers som önskar ta kursen tillsammans, kontakta oss för offert. Du har tillgång till kursen under 3 veckors tid via länk från oss.


KONTAKTA OSS

Kolla ditt spamfilter om du ej ser svar inom en dag från oss