KLINISKT RESONEMANG


Med Björn Aasa & Sofia Allard

HÅLL UTKIK HÄR EFTER NYA LIVE-KURSDATUM FÖR VÅREN 2024!

Önskar du att vi erbjuder någon speciell kurs? Kontakta oss med dina förslag!

DESSA ONLINEKURSER FINNS FÄRDIGA ATT BESTÄLLA NÄR DET PASSAR DIG:


Erbjudandet är personligt, om ni är en hel arbetsplats med fler än 10 pers som önskar ta kursen tillsammans, kontakta oss för offert. Du har tillgång till kursen under 3 veckors tid via länk från oss. 


  1. Post Commotio, vanliga konsekvenser av traumat och hur det påverkar nacken, käken och skuldran. Kursen tar ca 5h30min och kostar 3000kr ex moms. 

  2. Fördjupning smärtmekanismer, från klassificering till hypotes och behandlingsstrategi. Kursen tar ca 5h30min och kostar 3000kr ex moms. 

  3. Återkommande ländrygssbesvär och fenomenologifällan. Hur vi skapar trygga och icke terapeutberoende patienter. Kursen tar ca 5h30min och kostar 3000kr ex moms.

  4. Foten, systematisk analys förenklar undersökning av komplext område. Kursen tar ca 5h30min och kostar 3000kr ex moms.

  5. Överbelastningsrelaterade löparskador. Funktionsanalys och behandling. Ett kliniskt resonemang ur ett BIO-perspektiv. Kursen tar ca 2h30min och kostar 2500kr ex moms.

  6. Nociplastisk smärta! Kursen är en introduktionskurs som gör det lätt för dig att identifiera vilka patienter som  lider av detta smärttillstånd som drabbar mer än 25% av smärtpopulationen. Kursen ger dig verktyg för att ta anamnes & göra riktad undersökning då du misstänker just Nociplastisk smärta. Kursen ger dig en förklaringsmodell som gör det lättare för dig att förstå smärtmekansimen, och därmed blir det också lättare för dig att kommunicera med och utbilda patienten. Kursen ger övergripande förslag på behandlingsstrategier, men vi går inte igenom behandling av Nociplastisk smärta djupare på denna introduktionskurs. För detta krävs en heldagskurs. Kursen tar ca 3h och kostar 2500kr ex moms

  7. Nacken, käken & skuldran. Analys av smärtmekanismer, funktion och andra biopsykosociala hinder till förbättring. En fördjupning i kompensatoriska rörelsemönster coh exempel på olika behandlingsstrategier. Kursen tar ca 5h30min och kostar 3000kr ex moms.

  8. Träning av postural muskulatur & postural kontroll. Fokus: buk, bål, bäckenbotten, andingsmuskler och deras inbördes samverkan. Kursen tar ca 5h30min och kostar 3000kr ex moms. 

  9. Skuldra, armbåge, hand och överbelastningsrelaterade skador inom kast-racketsporter & golf. Ett kliniskt resonemang ur ett BIO-perspektiv. Analys av smärtmekanismer och förslag på behandlingsstrategier. Kursen tar ca 5,5 timme och kostar 3000kr ex moms. 

  10. Träning av postural muskulatur & postural kontroll. Fokus nacke, bröstrygg, skuldra. Exempel på olika behandingsstrategier och övnignar anpassade till individ. Kursen tar ca 5h30min och kostar 3000kr ex moms.

  11. Postcovidpatienten! Framtidens patient i specialist- och öppenvården. Aktuellt kunskapsläge (dec 2023) med specifikt fokus på fysioterapeutiska interventioner! Med gästföreläsare Dr. Ulrika Aasa. Kursen tar ca 5,5 timme och kostar 3000kr ex moms.



INFO & REGLER FÖR ANMÄLAN


För anmälan till de digitala endagarskurserna eller köp av de färdiginspelade onlinekurserna behöver vi deltagarens email och mobilnummer samt uppgifter för fakturering. Ange även om fakturan kan gå via email, som e-faktura eller behöver postas.


Du behöver skapa ett gratiskonto på zoom.us om du vill vara med på de digitala dagskurserna.

En vecka innan kursen kommer ett mail med allt material till kursen. I samband med att mailet har gått ut så kommer även ett sms. Håll koll på spamfilter då mail med länkar gärna hamnar där. När materialet har mailats ut är det försent att avboka kursen kostnadsfritt och vi debiterar halva kursavgiften vid sent avbok.

Du får absolut inte sprida de patientfall du får ta del av på video till kollegor eller andra som ej är anmälda till kursen.


För att köpa de fördiga onlinekurserna krävs inte zoom, utan du får tillgång till kursen via länk som vi skickar till dig. Erbjudandet är personligt och du får inte dela länken till någon annan. 




KURSBESKRIVNING


Generell kursbeskrivning:


En kurs i kliniskt resonemang som både inkluderar aktuell forskning inom smärtfysiologi, ”explain pain” och praktiskt tillämpad biomekanik. Kursen vilar på en biopsykosocial grund där stor vikt läggs vid anamnestagandet för bedömning av smärtmekanismer och på funktionsundersökningen. Kurserna vänder sig till leg vårdpersonal och dig som är terapeut och arbetar med patienter som hra smärta och/eller skador.


Kliniskt resonemang:


– att förena smärtforskning med tillämpad biomekanik är en utbildning som mixar föreläsningar, patientförevisningar ”live” och diskussioner kring patientförevisningar som man sett innan kurstillfället. Kursen vilar på evidens gällande tillämpad biomekanik och smärtfysiologi och hjälper kursdeltagarna att utveckla färdigheter inom såväl bio-, psyko och sociala faktorers bidrag till smärtupplevelse som funktionsanalys och behandling. Vid varje patientförevisning försöker vi förstå orsaken till uppkomna besvär i syfte att ge personcentrerad vård med skräddarsydda övningar. Målsättningen med behandlingen är att minska riskerna för recidiv, det är därför viktig att undvika att fastna i enbart symtombehandlingar.


Tidigare fokuserade undersökning och behandling av patienter med smärta, värk, obehag i kroppen ofta på biomedicinska faktorer såsom pato-anatomiska förändringar. Nuförtiden sker undersökning och behandling i ett biopsykosocialt perspektiv – men ibland kan det vara svårt att införliva klinisk funktionell anatomi, biomekanik OCH aktuell smärtforskning i detta perspektiv. Syftet med denna tredagarskurs är att tydligt sätta ord på vad och hur man kan undersöka inom såväl bio-, psyko- som det sociala perspektivet i anamnesen. Vi kommer att fokusera funktionsundersökningen och skräddarsy behandling utifrån de delar som är av betydelse för att minska besvären hos den enskilde patienten. Fokus läggs på bio (där vi fokuserar på biomekaniska och smärtbiologiska faktorer) och hur aktuell smärtforskning och beteendeförändring kan föras samman vid undersökning av en och samma patient. 


Om Björn Aasa:


Kursledare är leg sjukgymnast Björn Aasa som sedan -90 talet undervisat i smärtfysiologi, muskuloskeletal fysioterapi (modern OMT). Han har de sista 15 åren fördjupat sig i biomekanikens och neurovetenskapens samspel hos olika patienter. Detta har han gjort både kliniskt, pedagogiskt och forskningsmässigt. Tillsammans med sin forskargrupp genomdrev han 2015 en RCT studie om vikten av individbaserad träning och/eller marklyftträning vid behandling av kroniska ländryggsbesvär. För den slutliga artikeln mottog han priset ”årets bästa vetenskapliga artikel” från den amerikanska tidskriften Journal of Ortopaedic and Sports Physical Therapy (JOSPT). Skälet till utnämningen var den starka kopplingen mellan forskning och evidensbaserad praktik som beskrevs och utvärderades i studien. Björn har på samtliga kurser i Europa och USA live-undersökningar och behandlingar av nya patienter. Han inbjuder till öppna frågor och diskussion därefter. Hänvisning till aktuella studier/artiklar kring den aktuella patienten följer med. 


Mål:


I ett bio-psyko-socialt perspektiv tillhandahålla en ram för att på ett enkelt sätt förtydliga smärtfysiologins, neurovetenskapens, beteendevetenskapens och biomekanikens relativa roll för olika patienter med nedsatt funktion och besvär i rörelseapparaten

• visa hur biomekaniska undersöknings-, förklarings och behandlingsfokus kan påverka och underlätta smärtans flerdimensionella karaktär

Fördjupad kunskap i hur man väljer och anpassar träning för biomekaniska faktorer, patologiska fysiologiska förändringar och terapeutisk neurovetenskap

Förstå och kunna diskutera praktiska tillämpningar av senaste evidens inom forskning gällande besvär i muskler, senor och leder samt gradvis exponering.

Kontakta oss

KOLLA SPAM OM DU EJ FÅTT SVAR INOM EN DAG